Nutanix .NEXT -terveisiä Kööpenhaminasta!

Vanhemman järjestelmäasiantuntijamme Cristian Sereksen terveiset Nutanix .NEXT-tapahtumasta Kööpenhaminasta. 

Visio näkymättömästä IT-infrasta oli hyvin esillä .NEXT-tapahtumassa 8.-10.10.2019 Kööpenhaminassa. Menneen talven lumia on pelkkä virtualisointi, nyt tavoitteena on yksi hallintapaneeli, jonka kautta hoituu kivuttomasti esimerkiksi kuorman siirto eri toimijoiden pilviratkaisuista toiseen, tietokantojen provisiointi, päivitysten hallinta, disaster recovery ja ylläpitotehtävien automatisointi.

Nutanixin oman AHV-hypervisorin suosio on kasvanut jo lähes 50 prosenttiin. Pitkään odotettu Metro-ominaisuuskin on juuri tulossa AHV:hen, mikä vie taas yhden syyn pois VMwaren valitsemisesta. Suorituskyvyn virittämiseksi huippuunsa Nutanix tekee paljon työtä laitetoimittajien kuten Intelin kanssa. Perinteiset SSD-levytkin alkavat olla hitaita vaativalla kuormalla ja tähän on ratkaisuna Intelin Optane-teknologia, jolla latenssit on mahdollista saada jopa 0,2 millisekuntiin.

Alustavaihtoehtoja Nutanixille alkaa olla jo hyvin runsaasti. Nutanixin omien appliance-ratkaisujen lisäksi käytännössä kaikki suuret rautavalmistajat ovat käytettävissä, jopa IBM Power -palvelimia löytyy listalta. Intelin palvelimet olivat .NEXT-tapahtumassa hyvin esillä – osalle tuli vielä yllätyksenä, että Intel myy omalla merkillään myös palvelimia.

Nutanix Xi -pilvipalveluita on jo useammassa Euroopan maassa. Disaster recovery site pilvessä ja kuorman joustava siirto omalta Nutanix-klusterilta pilveen ja takaisin on muutamalla hiiren klikkauksella järjestettävissä.

Tietokantojen provisiointi itsepalveluperiaatteella onnistuu Nutanix Eralla, josta on tulossa 2.0-versio. Tietokantoina on uusina SAP HANA ja Mongo DB, aiemmin tuettuja ovat esimerkiksi PostgreSQL ja Microsoft SQL Server. ERA pystyttää hetkessä tietokantaympäristön best practicen mukaisesti käyttöjärjestelmästä valmiiseen tietokantaan asti. MSSQL:n optimoinnista oli kokonainen luento, jossa tuli selväksi, että harva osaa asentaa MSSQL:n kaikkien suositusten mukaisesti. Vianselvitystä varten ERA:lla voi tehdä tietokannasta kloonin halutusta ajankohdasta. Eraan on tulossa PCI-standardin mukaiset käyttäjäroolit.

Iltaohjelman perusteellakin Nutanixin tavoitteena on taikuus Clarken kolmannen lain tapaan: ”Mikä tahansa tarpeeksi edistynyt teknologia näyttää taikuudelta”.

 

Cristian Seres
Contrasec Oy

 

 

 

Lue myös Cristianin aiempi kirjoitus Nutanixista: Contrasecin virtualisointikapasiteettia saatavilla nyt myös Nutanix-ratkaisulla